Deze volume set bestaand uit 2 boeken zijn gemaakt door Irma Boom (introductie door Paul Hefting), toen zij in de Staatsdrukkerij in Den Haag werkte. Oxenaar, die aan het hoofd stond van de Staatsdrukkerij legde de taak op Irma om de “Annual Dutch postage-stamp books” te ontwerpen. Het zijn de eerste boeken die Irma ontwerpt en uitbrengt. Het onderwerp van de boeken is heel eenvoudig: postzegels, met betrekkende specifieke achtergrondinformatie van de postzegels, de zegels komen uit het jaar 1987/1988. Zijzelf vond de postzegels niet zo leuk. Het boek toont volgens Irma, voorbeelden van kopiëren, ideeën, rond de idee van die postzegels. Het maken van het boek gebeurde erg langzaam, in 3 maanden tijd moesten de boeken (want ze maakte er niet slechts 1 van) af geraken. Het boek is Japans gebonden en gebruikte voor de
afbeelding een Xerox computer. Elke afbeelding in het boek kan je verbinden met een andere, maar ze geeft wel toe dat er ook afbeeldingen tussen zitten die totaal geen relatie met andere afbeeldingen hebben. Irma legt uit dat in de tijd dat ze bezig was met de boeken te ontwerpen, ze eigenlijk bijna niet of helemaal niet rekening houdt met het publiek, iets wat voor jonge designers volgens haar nu niet meer mogelijk is. Ze kreeg na het uitgeven van de volume set veel boze mails toegestuurd van postzegelverzamelaars en ook designer collega’s. Met de boeken won ze verschillende prijzen en noemen ze het een briljante mislukking. Het tekstblok was ook helemaal niet doorgesneden.
Het meeste wat mij inspireert aan dit boek is de vrijheid van werken die je erin kan zien en dat uit het “mislukken" iets heel moois kan ontstaan, beter dan je had kunnen denken. Ik heb het gevoel ook dat je eeuwig kan bladeren in de boeken, alsof je steeds een nieuw detail ziet dat je voordien niet zag, het blijft inspireren. De papierkeuze, de vierkante vormen van tekst die steeds terugkomen, het feit dat je in het boek, nog eens in het boek (doordat de bladzijden nog aan elkaar zitten) kan kijken vind ik impressionant, de boeken zijn volgens mij zo tijdloos en uniek.
Opmerkingen