Jean-Gabriel Causse is een Franse schrijver en ontwerper geboren in 1969 in Rodez. Hij specialiseert zich in kleurgebruik, niet alleen op esthetisch of trendmatig vlak maar ook door rekening te houden met de invloeden die kleuren kunnen geven op onze perceptie en gedrag. We worden dagelijks geconfronteerd met verschillende kleuren die invloed hebben op hoe we denken en doen. Het onbewuste gaat kleuren opmerken en beïnvloed zo onze dag. Een interessant aspect voor artiesten en ontwerpers is dat er ook veel voordelen komen kijken bij hun manier van manipuleren en/of hun invloed. Bijvoorbeeld, bij verpakkingen van producten, winkel-indelingen en reclame is er allemaal verder nagedacht over kleurgebruik. Kleur is in de grafische vormgeving niet alleen een esthetische factor. Emoties worden namelijk beïnvloed en we hebben een sterke relatie met kleur.
Jean-Gabriel Causse schrijft een boek over de invloeden die kleur hebben door een bundeling te maken van bronnen en onderzoeken. Hij gaat over de verschillende kleuren en verdiept zich ook in enkele thema's zoals interieur vormgeving en grafische vormgeving. Hij praat over invloeden van kleuren maar ook verschillen in culturen rond kleur.
"De goede manier om te ontwerpen is met het kleurenpalet in de hand, het moet deel uitmaken van het proces en kan niet achteraf ingekleurd worden." Kleur is heel erg belangrijk in de wereld van grafische vormgevers, een kleuren foto neemt je blik voor iets meer dan twee seconden vast, terwijl je maar twee derde van een seconde wijdt aan een zwart/wit foto. Dat kan reclame 42% minder efficiënt maken. Bij inkopen zorgt dat er ook voor dat verpakkingen een essentiële rol spelen om je aandacht te trekken. In één tiende van een seconde kan je kleur waarnemen, het duurt langer om een logo te herkennen en nog langer om te lezen dus gebruiken merken meestal een herhalend kleuren pallet om hun product herkenbaar te maken. Bijvoorbeeld de Evian water fles, de blauwen roze pastelkleurtjes zijn onmiddellijk herkenbaar én zorgen voor een rustgevend gevoel. Het laat je aanvoelen dat het een goed bronwater is voor jong en oud. In de Westerse cultuur gaan mensen met een ruim inkomen voorkeur geven aan kleurloze producten, terwijl mensen met een minder ruim inkomen voorkeur geven aan felle kleuren. In China moet de verpakking licht zijn, het moet veel kleur hebben en een sterk contrast maar zeker niet sober. Voor onbekende producten is er nood aan aandacht te trekken en herkenning en dat doen ze ook met kleur. Hoe minder de consument nadenkt, hoe belangrijker kleur wordt. Minstens twee op drie mensen vertrouwt voor alles op kleur bij de beoordeling van het product. Geneesmiddelen bijvoorbeeld, als je een rode, oranje of bruine verpakking ziet dan denk je sneller dat het medicijn sterk maar ook snel werkend is. Van daar wordt medicatie voor hoofdpijn, buikpijn enz. vaak verpakt in dat soort dozen omdat het kleine, stomme pijntjes zijn die we snel weg willen hebben.
Dit boek heeft mij een nieuwe kijk gegeven op vormgeven. Ik kijk twee maal naar een ontwerp en sta even stil bij het maak preses. Het gaf mij ook het idee om zelf meer met kleur te gaan werken en dieper te gaan zoeken.
Comentarios